Buurt Opera Malpertuis

't Vöske moet verhuizen

Op initiatief van Buurtnetwerk Malpertuis en Buurtbrök “Us Plekske” werken buurtbewoners samen met Opera Zuid en partijen uit de wijk aan een bijzonder project, gegoten in een bijzonder jasje. 

In het najaar van 2020 zal Malpertuis een buurtopera op de planken brengen waar de buurtbewoners de kans krijgen om in een professionele context hun eigen thema’s, vormen en artistieke kwaliteiten te ontdekken en te presenteren. 

Een leidraad bij dit proces is het verhaal van Reinaert de Vos (Buurt Malpertuis). In dit dieren-epos speelt de burcht Malpertuis een belangrijke rol. De huidige burcht van Reinaert de Vos die symbool staat voor de Buurtbrök, wordt volgens plan in 2021 afgebroken en de vos zal op zoek moeten naar een nieuw onderkomen.

De vos zingt zijn eigen lied en dat willen we samen met alle buurtbewoners onderzoeken. Hiervoor kiezen wij voor de vorm van opera, ingegeven dat Opera Zuid als naaste buur betrokken is bij het wel en wee van Malpertuis. 
In tegenstelling tot het “normale” proces tot het ontwikkelen en uitvoeren van een opera, gaan de artistieke professionals voor een langere en op een intensievere wijze te werk door de (nog) onervaren buurtbewoner mee te nemen van a tot z. Deze vorm van Community Art is innovatief en slaat de brug tussen sociaal-maatschappelijk en cultureel-artistiek. 

De buurtopera wordt door en voor de wijk bedacht, uitgewerkt, samengesteld en uitgevoerd tot een innovatieve en unieke eindproductie waar eenieder na afloop trots op is.

Wil je enkele vragen beantwoorden zodat wij onze website kunnen verbeteren?
Begin
2 minuten