Opvoedvragen? Chat met CJG043!

Eerste hulp bij conflicten met je Puber!

26
maandag 26 oktober 2020

Chat op maandag 26 oktober tussen 20.00 en 22.00 uur via www.cjg043.nl met ‘puber-experts’ Marielle Nolte en Saskia Vossen van Trajekt voor persoonlijk advies. De chat is individueel (dus geen groepsgesprek met andere ouders), gratis en anoniem!

Thema Chat

Kinderen zijn het niet meer, maar volwassen zou je ze misschien op basis van hun keuzes en gedrag ook niet direct willen noemen. Het zijn pubers, kinderen in transitie naar volwassenheid. En ouders van pubers kunnen soms voor danig wat uitdagingen komen te staan. Op 26 oktober organiseert het CJG043 in samenwerking met Trajekt een Themachat ‘Eerste hulp bij conflicten met je Puber’. Die avond kunnen ouders van pubers tussen 20.00 en 22.00 uur al hun vragen over dit thema via de chat van het CJG043 voorleggen aan twee ‘puber-experts’ van Trajekt voor persoonlijk advies. In dit artikel lees je meer over de uitdagingen in deze fase.

BEST PITTIG!

Het is wel even wennen als je kind ineens niet meer alles zomaar van je aanneemt en er discussies ontstaan over van alles en nog wat. Een kind in de puberteit vraagt meestal een aanpassing van regels en gewoontes. Je kind ontwikkelt immers zijn of haar identiteit en daagt jou daarbij uit. En dat kan best pittig zijn: met meningsverschillen en conflicten tot gevolg. Want een puber wil alles zelf beslissen en reageert niet altijd even tactvol op je ouderlijke bezorgdheid. Ze zijn het ook liever niet dan wel met je eens. Dat komt door de groei van de hersenen en de wil om zelfstandig te worden. Voor je kind is kritiek leveren een manier om zich af te zetten van jou. Het is een natuurlijk proces dat onderdeel uitmaakt van het ontwikkelen van de eigen persoonlijkheid. Desalniettemin kan dit proces je aardig op de proef stellen!

OVERGANGSFASE

Puberteit is dus niet alleen een overgangsfase voor pubers, maar ook voor hun ouders. Als ouder moet je ook wennen aan het feit dat je kind geen kind meer is. Dat het moet leren eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te dragen. Dat lijkt makkelijker dan het is, want wat als jij de keuze die je kind wil maken onverstandig vindt? Zo wil je kind bijvoorbeeld voor jouw gevoel te jong make-up dragen, uitgaan, aan de pil, slapen bij het vriendje/vriendinnetje of met vrienden op vakantie. Of je kind wil bijvoorbeeld een profiel op school kiezen wat jij niet bij hem/haar vindt passen of een studie gaan doen waar jij weinig kansen in ziet. Je wilt het beste voor je kind, dus je wilt je kind behoeden voor fouten, teleurstellingen en pijn. Daar voel je je nog steeds verantwoordelijk voor. Dus je komt zo nu en dan te staan voor het dilemma: verbieden of toestaan? En een conflict ligt op de loer.

KUN JE JE PUBER NOG DINGEN VERBIEDEN?

Herkenbaar? Je vraagt je misschien af of je de discussie steeds moet aangaan met je kind. Er zijn immers ook grenzen en soms vind je gewoonweg dat iets niet mag of kan. Kaders zijn zeker in de puberleeftijd ook nog nodig. Dit zorgt voor de veiligheid in de ontplooiing van je kind naar jongvolwassene. En bewezen is dat je als ouder echt nog invloed hebt op je puber. Dus verbieden kan nog. Het is echter bij een puber wel belangrijk dat je hem/haar meeneemt in die gedachtegang waarom iets niet kan of mag. Laat je kind bewust worden van je beweegreden als ouder. Wat je vaak ziet bij discussies is dat er niet meer naar elkaar geluisterd wordt. Je probeert elkaar te overtuigen van je mening. Accepteer dat ieder zijn eigen mening kan hebben en ben ook nieuwsgierig naar de mening van je kind en hoe hij of zij die heeft gevormd. Kijk of je elkaar kan ontmoeten in het midden en vraag je kind hoe hij/zij denkt dat het wel zou lukken? Dan wordt het ook iets van jullie samen en niet alleen maar van jou als ouder.

HOE LAAT JE JE KIND WAT MEER LOS?

Ieder kind is weer anders. Kijk naar wat je kind al aankan. Hoe gaat het met verantwoordelijkheden om, zoals met het plannen en maken van huiswerk of het beheren van de eigen financiën? Maak bespreekbaar met elkaar hoe jij iets ziet en laat je kind binnen je grenzen en kaders zelf ontdekken door vallen en opstaan. Je hebt als ouder in al die jaren ervoor allerlei informatie en handvatten aan je puber meegegeven. Schenk je kind het vertrouwen dat het weet wat het moet doen in verschillende situaties, maar laat je puber ook weten dat hij of zij altijd bij je terecht kan met vragen of als het mis is gegaan.

PERSOONLIJK ADVIES? CHAT MET EEN EXPERT!

Wil je meer weten over hoe je conflicten met jouw puber kunt voorkomen? Hoe je het evenwicht tussen loslaten en begrenzen kunt bewaren? En hoe je je emoties onder controle kunt houden tijdens de discussies? Chat op maandag 26 oktober tussen 20.00 en 22.00 uur via www.cjg043.nl met ‘puber-experts’ Marielle Nolte en Saskia Vossen van Trajekt voor persoonlijk advies. De chat is individueel (dus geen groepsgesprek met andere ouders), gratis en anoniem!

Wil je enkele vragen beantwoorden zodat wij onze website kunnen verbeteren?
Begin
2 minuten